text

"Live life, life is mega, even when it hurts...."- Ayim

Friday, 14 January 2011

Alfatihah untuk Uwan

 Hari ini 15hb Januari, genaplah setahun ibu ku meninggalkan kami. Dia meninggal ketika berusia 89 tahun.




1948 ......  serasi bersama 



1958.... rumah kami adik beradik dibesarkan




Hari ini..... rumah ini kosong tanpa penghuni


Rumah ini di kelilingi oleh berbagai jenis pokok buah2an.... durian, rambutan, mangga, dokong, manggis, jering, petai, jambu, limau, duku, langsat, nangka.  Dulu, pokok durian belanda pun ada, tetapi sekarang sudah mati.... nak diusahakan tanam semula


Rambutan merah rambutan kuning




Ayim... dipangkuan Uwan ketika berusia 3 bulan


Bangun tidor je cari Uwan ....Ayim, ketika berusia 5 tahun


Beraya di kampung..... ketika berusia 17 tahun


Masih nak berpeluk dengan Uwan.... ketika berusia 21 tahun



Pelukan dan ciuman terakhir dengan Uwan sebelum berangkat ke Leeds



Hanya pusara yang menunggu kepulangannya..... 
Uwannya pergi hanya selepas 4 bulan dia berangkat ke Leeds



Jam ini kepunyaan arwah ibu ku.... telah berjasa mengejutkan ibu ku setiap pagi selama 10 tahun untuk bangun menunaikan solat subuh



Dan, mana boleh aku lupa akan bunga raya biru/ungu ini..... aku masih terbayang kegembiraan diwajah ibu ku di pagi itu ketika aku tunjukkan bunga ini kepadanya. Malamnya dia rebah dan meninggal dunia dua hari kemudian.

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.... Amin

10 comments:

Lili said...

Salam Mama KZ,

A very touching entry. Kenangan bersama famili yang dah tiada sememangnya indah. Al-Fatihah buat arwah bonda KZ tersayang. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah sentiasa.

On a lighter note, rumah tanpa penghuni tu sangatlah cantik dan damai. KZ, buat homestay pun boleh, kan? Hehe, I mean, homestay untuk bloggers berkampung kalau sampai ke N9! Dapek den meraso makanan Minang...

kakcik said...

Semoga roh Uwan sedang berbahagia di sana. Al Fatihah.

fa*atip said...

tengok pada jam tu..memang menyentuh perasaan I!! Arwah nampak sangat penyayang...Semoga rohnya dipelihara dan berada di dalam golongan org2 mukmin. Amin.

Werdah said...

Assalamu'alaikum Mama

Semoga arwah dalam rahmat Allah..

Jentayu said...

Al-Fatihah...moga rohnya ditempatkan di kalangan org2 yang beriman...ameen

Cik La said...

al-fatihah..n
ice entry..semoga mama dan ayim serta family sihat2 belaka ya..

Mama said...

Salam Lily

TQ. Mmg ada kwn2 yg suggest buat homestay tp di kg tu tak ada apa2 attraction... mana ada tourist nak dtg! Tp kwn2 blogger... no prob.. brp malam nak stay pun boleh... tunggu musim buah

Salam kakcik

T.kasih sudi mendoakan


Salam Fa

Jam tu mmg nostalgia... perasan tak KZ guna gambar 'recycle'? Ha ha.... pasal masalah besar yg dh hilang lah


Salam Werdah, Jentayu & Cik La

T.kasih semua... sudi mendoakan Uwan Ayim

Ibu n Abah said...

salam kak zah...
Semuga roh arwah uwan berada bersama-sama para orang2 yang soleh...
terpanggil jawapan kak zah pada lili...
(kalau tiba musim buah.. kak zah janganlah lupakan saya... kalau nak lupakan lili takpa.. jemputlah saya... boleh saya datang menyibuk dan memetik rambutan ker.. menunggu durian ker.... terima kaseh kak zah...)

Mama said...

Salam DM

T.kasih mendoakan uwan

Ish ish ... mana boleh lupakan DM.. semua yg sudi dtg boleh je... takde masalah.... tp kenalah bergotong royong menyapu sawang....

haZwAnIE said...

as'salam mama

wah...estnya dok kg...dikelilingi pokok buah-buahan...tenang rasanya..
smoga uwan di tempatkan dikalangan org yg terpuji...
klau musim buah boleh serbu nie..
arwah nenek wanie dluw pon ada jam loceng kesayangan..jam yg macam ada telinga 2 tu...awai pagi bunyi kuat gila memecah hening subuh..
yg malas bangun pagi pon jaga tidur..